
Smartphones har blivit en viktig del av allas liv. Från användning i arbetet, till underhållning av småbarn, alla i den moderna världen använder sig av en smartphone. Medan det kan verka som att vi har använt dessa enheter i all evighet, kan du bli överraskad över att världens första smartphone faktiskt var IBM’s Simon som släpptes 1994. Nu 2022 betyder det att den första smartphone är hela 28 år gammal! Internet själv är bara 37 år för att sätta perspektiv på saken.
Simon var en klumpig mobil som hade en touchskärm med inbyggda appar såsom kalkylator och ett skissblock. Den hade också email. Med åren har kommunikationstekniken utvecklats på ett sätt som gjort att de första varianterna kan verka som att de kom från stenåldern. Smartphone tillbehör har också utvecklats tillsammans med dem med valmöjligheter såsom trådlösa laddare och smarta hemmagadgets som fungerar med smartphones.
Det generationsmässiga gapet blev uppenbart på sättet som ungdomar och vuxna använder tekniken och hur snabbt de anpassade sig efter den snabba utveckligen. Teknisk läskunnighet har också blivit viktigare för den allmänna livskvaliteten eftersom många smarta gadgets såsom smartwatches ansluter med smartphones för att erbjuda funktioner såsom nöd SOS.
Digitala generationer
I den moderna digitala världen, kan folk grovt delas in i två kategorier såsom Marc Prensky beskriver i hans artikel från 2001 “On the Horizon”. Han beskrev hur vi har digitalt infödda och digitala invandrare beroende på om man fötts med digital teknik eller inte.

Följande tabell visar klassificeringen av generationerna med de två kategorierna beroende på födelseår. .
Digitala invandrare1925–1945Digitala invandrare | Silent Traditionalists | 1925–1945 |
Baby Boomers | 1945–1965 | |
Gen X | 1965–1980 | |
Digitalt infödda | Millennials | 1980–1995 |
Gen Z | 1995–2010 | |
Gen Alpha | 2010 till idag |
Gryningen av digitalt infödda
Livet av Gen Z och Gen Alpha kan inte föreställas utan en smartphone. Dessa generationer föddes in i en värld där tekniken var ofrånkomlig och tillgång till internet har blivit en mänsklig rätt, vilket man kan se i Article 19 av Universal Declaration of Human Rights (UDHR). Telegraph rapporterade att nästan två tredjedelar av barn äger en smartphone vid 10 års ålder i Storbritannien.
Beroendet av smartphones är korrelerat med de nya sociala förväntningarna genom appar såsom WhatsApp, Twitter, Facebook, Instagram, samt Snapchat (Marino et al., 2021). Pandemin ökade detta behov ytterligare när nedstängningar blev en norm världen över och klassrum online tog över vardagen.
Besattheten av smartphones för dessa generationer kan delvis tillskrivas föräldrar som introducerat dem vid åldrar så ungt som 2 år. Föräldrar låter ofta barnen få tillgång till smartphones av olika anledningar från upptagna scheman till att hantera utbrott. Men med tanke på den digitala värld vi lever i, har det visats vara bra att kunna hantera teknik eftersom barn får en bättre förståelse för tekniska koncept och ökar anpassningsförmåga.
Trots dess många fördelar, har smartphones också lett till många fysiska och psykiska problem som inte är begränsat till generationerna som är digitalt infödda. Däremot är smartphone-beroende en omdiskuterad term eftersom smartphones i den moderna världen är en nödvändighet mer än en symbol för rikedom eller status.

Påverkan av Smartphones på generationer efter Millennials
Varje generation har växt upp i olika miljöer och livsstilar. Det är inte ovanligt att höra de äldre generationerna kalla den nuvarande generationen slö och berättigad. Men faktum är att varje generation har njut av friheten som kom tack vare tekniska framsteg.
Men, är det sant? Är den nuvarande generationen slöare och har det sämre när det kommer till fysisk och psykisk hälsa eller har smartphones haft en positiv påverkan?
Social Media och Smartphones
Sociala medier har vuxit snabbare med varje uppgradering av smartphones. Generationerna av digitalt infödda kan inte föreställa sig ett liv utan selfies och memes. Tonåringar och unga vuxna lever stor del av sina liv online till skillnad från föregående generationer.
Studier har visat att smartphone och användning av sociala medier har påverkat folks mentala hälsa i de nyare generationerna (Abi-Jaoude, Naylor, & Pignatiello, 2020). Kulturen på sociala medier har lett till orealistiska uppfattningar och ideologier som accelereras av hur enkelt smartphones gjort det att ha konstant tillgång till dessa medier.
Kraftig användning av smartphones i yngre generationer, så omfattande att det kan kvalificeras som ett beroende har också en negativ påverkan på kognitiva förmågor, akademisk prestanda och socioemotional funktion (Hishan, Ramakrishnan, & Qureshi, 2020; Ning, Davis, & Taraban, 2018).

Online säkerhet och Smartphones
Det är inte alltid möjligt för föräldrar att hålla koll på sina barns användning av smartphones. Medan viss kontroll kan etableras över hur yngre barn använder sina smartphones med hjälp av Parental Control, är det inte möjligt för äldre barn som värdesätter sin integritet.
Trots att du försöker, kan du inte skydda ditt barn från alla hot online som underlättats av smartphones. Precis som med datorer, är smartphones också benägna att råka ut för virus eller skadliga programvaror som kan resultera i att enheten hackas. Det är därför viktigt att ta rätt försiktighetsåtgärder för att skydda smartphones mot hacking och virusescan.

I de flesta fall, är Android mobiler enkla mål för tvivelaktiga appar och scammers. Till skillnad från Apples strikta granskningsprocess för appar i deras app store och iOS säkerhetsfunktioner på iPhone, är Android app market en öppen marknad för alla och har en mild policy. Däremot är iPhones heller inte helt immuna. Du kan läsa mer om hur man får bort virus från en iPhones för att få en bättre idé.
Virus och skadliga programvaror är inte den enda säkerhetsrisken som smartphones står inför. Eftersom de flesta sociala interaktioner av denna generation sker via smartphones på plattformar online, riskerar det att man utsätts för nätmobbning och liknande faror.
Att lära ditt barn om de potentiella farorna och riskerna som kommer i samband med internetanvändning och smartphone användning är viktigt. På så sätt kan de lättare hålla sig säkra online genom att inte dela med sig av allt för mycket personlig information osv.
Köpvanor och Smartphones
Många appar kommer med inbyggda appköp. Att lagra sina kortdetaljer eller bankdetaljer för enklare betalning är något som många gör. Däremot, om du vidtar rätt säkerhetsåtgärder, kan barn råka genomföra massor av köp vilket kan leda till en stor faktura när de spelar spel på enheten.
Dessutom har köpvanor ändrats en hel del från ett årtionden sedan. Fler och fler tillverkare och företag investerar i e-handel, vilket har lett till att smartphones blivit konsumtionsverktyg (Ciurlău, Popescu, & Petris, 2021). Genom att dra nytta av kulturen med influensers och marknadsföringsstrategier på sociala medier, har företag nu möjligheten att direkt marknadsföra sig mot yngre som kan vara intresserade i deras produkter.
Sömn och Smartphones

Smartphones har blivit en ersättare för många traditionella rutiner såsom att läsa. Smartphone-beroendet har visats korrelera med sömnkvalitet, oavsett användartid (Sohn et al., 2021). Småbarn som regelbundet använder sina smartphones eller surfplattor har rapporterats ha kortare sovtid och tar längre tid för att somna (Chindamo et al., 2019).
Dessutom har det blåa ljuset som kommer från skärmen av smartphones visats påverka dygnsrytmen för kroppen (Wahl et al., 2019). När de används innan sängtid, har det en märkbar påverkan på sömnkvalitet, dygnsrytmen, humör och kognitiv prestanda. Medan prylar såsom anti-blåljus skyddsglasögon och Eye Care funktioner på smartphones hjälper till att minska påverkan, kan de också uppmana till dålig sömnhygien för barn som kan påverka deras liv.
Ska barn ha Smartphones?
Föräldrar kan inte hjälpa att debattera om de ska ge sitt barn smartphones eller inte. Men smartphones är här för att stanna och framtiden kommer kretsa kring dessa enheter. Som med all teknik, har dessa gadgets också flera fördelar.
När nedstängningar blev vardag världen över under pandemin, såg smartphones till att studenter inte missade sin undervisning. Dessa gadgets har gjort undervisning tillgänglig för barn från hela världen från alla finansiella bakgrunder. Dessutom har många pedagogiska appar hjälpt barn lära på ett kul och interaktivt sätt och kan också anpassas till olika lärstilar.
En annan fördel med smartphones, är utan tvekan anslutning. Funktioner såsom GPS och enkel tillgänglighet till nödtjänster kan hjälpa till att förbättra säkerheten för dina barn. Däremot är designen av dessa smarta enheter med dess egenskaper med passande för tonåringar och unga vuxna. Yngre barn kan dra nytta av simpla mobiler med begränsade funktioner.
Smartphones har också hjälpt barn bli mer medvetna om världen runtomkring dem. Digital aktivism av barn har blivit till rubriker världen över och har gett ljus till problem som konstant ignoreras av vuxna vid makten. Global Citizen’s artikel “5 Teen Activists In The UK Who Are Changing The World” och Washington Post’s “12 kids who are changing their communities and our world” lyfter fram hur denna smartphone-drivna generation har en påverkan.
Lagom smartphone-användning kommer inte förvandla dina barn till zombies. Det finns ingen idé med att göra smartphones till skurken med tanke på att det hela handlar om användarvanor. Däremot rekommenderas inte smartphones för småbarn eftersom de kan ha en skadlig påverkan på deras kognitiva utveckling och sociala färdigheter.
Föräldrar och barn kan båda dra nytta av att begränsa skärmtid. Vi rekommenderar att man diskuterar etikett online med barn och att man sätter några grundregler för hur man använder sin smartphone. Det är också viktigt att man håller öppna diskussioner om nätmobbning för att säkerställa att ditt barn tryggt kan surfa på nätet.
Bygg en teknikbaserad framtid

Smartphones kan vara dyra. Men du behöver inte köpa en helt ny mobil till ditt barn. Att köpa en begagnad eller fabriksrenoverad mobil kommer spara en hel del pengar och är också bättre för miljön. Du kan alltid köpa roliga mobiltillbehör för att låta ditt barn ge lite personlighet till enheten.
Om du har en gammal mobil som bara ligger och samlar damm, kan du tjäna lite pengar på den genom att sälja din mobil till oss. Alternativt kan du välja vår reparationstjänst för mobiler och ge din enhet nytt liv som ditt barns första mobil. Men om din mobil har mött sitt slut, bör du överväga att återvinna din enhet istället för att slänga den.
Hitta mer hjälpsamma inlägg med MyTrendyPhone blogg. Du kan kontakta oss för att lära dig mer om de senaste trenderna och vilken ny smart gadget som kan göra livet lite lättare!
References
1. Prensky, M., & Berry, B. D. (2001). Do they really think differently. On the horizon, 9(6), 1-9.
2. United Nations. (n.d.). Universal declaration of human rights. United Nations. Retrieved July 25, 2022, from https://www.un.org/en/about-us/universal-declaration-of-human-rights
3. Marino, C., Canale, N., Melodia, F., Spada, M. M., & Vieno, A. (2021). The Overlap Between Problematic Smartphone Use and Problematic Social Media Use: a Systematic Review. Current Addiction Reports, 8(4), 469-480.
4. Abi-Jaoude, E., Naylor, K. T., & Pignatiello, A. (2020). Smartphones, social media use and youth mental health. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne, 192(6), E136–E141. https://doi.org/10.1503/cmaj.190434
5. Hishan, S. S., Ramakrishnan, S., & Qureshi, M. I. (2020). Smartphone addiction, fear of missing out, and perceived competence as predictors of social media addiction of adolescents. Journal of Critical Reviews, 7(16), 1172-1181.
6. Ning, W., Davis, F., & Taraban, R. (2018). Smartphone addiction and cognitive performance of college students. In 24th Americas Conference on Information Systems 2018: Digital Disruption, AMCIS 2018. Association for Information Systems.
7. Ciurlău, C. F., Popescu, C. K., & Petris, G. (2021). Smartphones as consumption tools: The adoption of Internet-enabled devices for shopping purposes. In SHS Web of Conferences (Vol. 92, p. 05004). EDP Sciences.
8. Sohn, S. Y., Krasnoff, L., Rees, P., Kalk, N. J., & Carter, B. (2021). The association between smartphone addiction and sleep: a UK cross-sectional study of young adults. Frontiers in psychiatry, 176.
9. Chindamo, S., Buja, A., DeBattisti, E., Terraneo, A., Marini, E., Gomez Perez, L. J., … & Gallimberti, L. (2019). Sleep and new media usage in toddlers. European journal of pediatrics, 178(4), 483-490.
10. Wahl, S., Engelhardt, M., Schaupp, P., Lappe, C., & Ivanov, I. V. (2019). The inner clock-Blue light sets the human rhythm. Journal of biophotonics, 12(12), e201900102. https://doi.org/10.1002/jbio.201900102