
Om du vill hålla dig uppdaterad på den senaste tekniken, har trådlösa hörlurar säkerligen inte flugit under radarn. Den praktiska användningen som dessa trådlösa Bluetooth hörlurar ger kan man inte tvivla på. Du kan spendera kvalitetstid med att njuta av musikupplevelsen utan att sladdar kommer i vägen när du sträcker dig efter din enhet.
Funktioner som “Hej, Siri!” på Apples AirPods och andra virtuella assistenter stöds på många trådlösa hörlurar och underlättar handsfree användning på dina enheter. Du kommer också se att många hörlurar kommer med en vattentät certifiering som är dedikerad till att göra träning möjligt utomhus. Glöm heller inte aktiv brusreducering som låter dig stänga ute den yttre världen!
Bluetooth-teknologin är säkerligen smart för alla upptagna människor. Det kan vara svårt att ens föreställa sig en dag utan ditt favoritpar av hörlurar, men undrar du någon gång: är Bluetooth hörlurar säkra?
I det här inlägget separerar vi på sanningar och myter, vi tar oss en titt på vad hälsoeffekterna är vid användning av trådlösa hörlurar, samt vad Världshälsoorganisationen (WHO) har att säga.
Om frågan “är AirPods farliga?” har stoppat dig från att köpa dem, kommer detta inlägget hjälpa dig bestämma dig. Så kasta inte bort din Bluetooth hörlurar, i alla fall inte än…
Den grundläggande vetenskapen om Bluetooth enheter
Innan vi fortsätter, är det viktigt att du vet exakt vad det är som oroar mångas tankar när det kommer till Bluetooth-teknologi. När det kommer till debatten om faror med Bluetooth, kommer du höra “den elektromagnetiska strålningen” komma upp en hel del.
Så, vad är dessa elektromagnetiska strålar? EMR, som de förkortas på engelska, är strålning med varierande elektriska och magnetiska fält. Denna typ av strålning inkluderar radiovågor, mikrovågor, infrarött ljus, synligt ljus, UV ljud, röntgenstrålar och gammastrålar. De kan uppstå från naturliga, såväl som syntetiska objekt.
För mycket vetenskap? Låt oss göra det lite lättare. Simpelt sagt, så är elektromagnetisk strålning en osynlig energi. Den kommer i form av vågor som skiljer sig i energistyrka beroende på frekvens. Dina Bluetooth hörlurar använder också denna energi för att ge dig en trådlös upplevelse.
Icke-joniserande strålning: finns överallt
Om vi ska gå in på detalj, så använder dina trådlösa hörlurar icke-joniserande strålning. Denna typ av strålning har en låg frekvens och förknippas oftast inte med någon större påverkan på den mänskliga hälsan.
Dina Bluetooth enheter som trådlösa högtalare, mobiler, Wi-Fi nätverk och mer, är källor av icke-joniserande strålning. Om du precis poppat popcorn i mikron, så kan du också tacka denna lågfrekventa strålning för det. Även sjukhus förlitar sig på denna typ av strålning för röntgenbilder.
Vad säger forskningen om elektromagnetisk strålning?

Forskare har motsägelsefulla syner på effekten av elektromagnetiska frekvenser (EMF) på mänsklig hälsa. Saliev and colleagues har forskat och analyserat resultaten av in vitro, in vivo och epidemiologiska studier, som visat upp en försummad faktor.
Med tanke på den breda naturen av elektromagnetisk strålning, är folk konstant exponerade till mer än en källa hela tiden. Dessutom är de flesta studier baserade på cellkulturer och djurforskning, eller baserat på epidemiologisk forskning och observation.
Medan studier på effekter av icke-joniserande elektromagnetiska fält och strålning är användbar, kan inte datan direkt appliceras på människor.
Är AirPods säkra?
Apple AirPods är välkända. Dessa hörlurar har en äkta trådlös design som har varit ikoniska sedan de kom ut på marknaden. Däremot sitter AirPods sändare direkt i örat.
Problemet med true wireless hörlurar som sätter sändaren direkt i örat, eller extremt nära det, är den direkta exponeringen till strålning. En framställning 2019, som signerades av över 250 forskare, kom fram till att elektromagnetisk strålning har effekter såsom ökad cancerrisk, andra typer av sjukdomar, bland andra typer av negativa störningar, baserat på studier.
Världshälsoorganisationens International Agency for Research on Cancer (IARC) anser trådlösa enheter somradiofrekvens – en potentiell mänsklig carcinogen sedan 2011. Jerry Phillips, professor i biokemi på University of Colorado, förklarar att placeringen i örat resulterar i att man exponerar vävnader för elektromagnetisk strålning i stor grad. Han var också en av de 250 forskare som ville ha bättre riktlinjer för trådlösa enheter.
Är det dags att ge upp på trådlös teknik?
Framställningen av forskare kanske gör att du vill kasta ut alla dina strålningsproducerande enheter ut genom vindrutan och återgå till lite mer old-school levnadssätt. Men vi rekommenderar inte det.
Jämfört med en mobiltelefon, är strålningen från dina trådlösa hörlurar omkring 10 till 400 gånger lägre. En artikel publicerad 2019, av Wall and colleagues, visade att Bluetooth headset hade mycket lägre densitet av exponering jämfört med mobilerna de var parkopplade med. Mat and colleagues visade att Bluetooth var användbara på så sätt att de reducerar elektromagnetisk strålning mot huvudet.
Som tidigare nämnt, är icke-joniserande strålning relativt ofarligt. Det är för att det, till skillnad från joniserande strålning inte bär tillräckligt med energi för att jonisera atomer eller molekyler. Ingen studie har kunnat visa den negativa effekten av låg icke-joniserande strålning på den mänskliga hälsan.
De flesta studier observerar den skadliga effekten på icke-joniserande strålning med hög effekt över en längre period. Men det är inte fallet i det vardagliga livet. I nuläget finns det ingen studie som tyder på att AirPods eller andra Bluetooth enheter kan orsaka cancer.
En försiktighetsvarning om strålning
Medan dina AirPods eller TWS Bluetooth hörlurar troligtvis inte orsakar någon större skada, rekommenderar vi ändå att du är lite försiktig.
Fastän den icke-joniserande strålningen från dina Bluetooth hörlurar inte är lika kraftfull som mobilstrålning, rekommenderas det att du undviker att använda dem i längre perioder. Med tanke på hur nära dess sändare sitter din hjärna, rekommenderas det att undvika att använda dem allt för länge.
Dessutom håller forskare fortfarande på att kolla upp effekterna av icke-joniserande strålning på yngre barn och vuxna. De flesta studierna på vuxna brukar ha relativt begränsad exponering till flera trådlösa enheter samtidigt. Dessutom är inte djurtestning alltid applicerbart på mänskliga effekter.
Det handlar inte bara om strålning

Strålning är bara en av många oroligheter med trådlösa hörlurar. Men hörlurar, oavsett om de är trådbundna eller trådlösa, har också en potential att komma med negativa hälsoeffekter som inte handlar om strålning.
Förlängd användning av in-ear eller over-ear hörlurar kan göra att du får följande hälsoproblem.
Bullerinducerad hörselskada
Om du njutit av din musik på högsta volym, kan den njutningen orsaka problem med hörseln. Ljud i örat passeras genom vibrationer av hårceller. När volymen är för hög, stressas dessa celler och orsakar temporärt problem med hörseln.
Förlängd användning av hörlurar vid hög volym, speciellt in-ear hörlurar inom öronkanalen och närmare trumhinnan kan leda till permanenta hörselproblem. Bullerinducerad hörselskada är ett ökande problem hos den yngre befolkningen.
Tinnitus och Hyperakusi
Skador på hårcellerna i öronsnäckan kan orsaka ringande, surrande, väsande eller visslande ljud i örat eller huvudet. Detta kallas också för tinnitus och resulterar från exponering till starka ljud. Detta kan också resultera i hög känslighet för vardagsljud och orsakar hyperakusi.
Öroninfektioner och öronvax
Ett annat problem med in-ear hörlurar som AirPods är en ökad risk för öroninfektion. Vissa designer skapar en försegling runt öronkanalen som ökar lyssnarupplevelsen medan det också blockerar luftflöde. Instängd luft skapar en fuktig miljö som är perfekt för bakterier och baciller att växa i, som kan resultera i öroninfektioner.
Den förseglade designen resulterar också i ökad produktion av öronvax vid längre användning. Att dela hörlurar är en annan anledning till öroninfektion. Eftersom delning resulterar i överföring av bakterier och liknande. Därför är det viktigt att rengöra hörlurarna innan delning.
Ökat tryck i öronkanalen
In-ear designen orsakar också ökat lufttryck i örat på grund av det starka ljudet. Denna uppbyggnad kan leda till yrsel och huvudvärk. Om det inte tas hand om, kan det leda till svindel. Fortsatt användning av in-ear hörlurar tillsammans med starka ljud kan orsaka permanent skada på trumhinnan.
Brist på fokus
Dina in-ear hörlurar med aktiv brusreducering låter dig stänga världen ute. Men de gör dig också mindre medveten om din omgivning, vilket kan vara problematiskt när du är på platser du behöver vara mer alert.
Öronvärk
Att bära dina hörlurar under längre perioder kan också leda till öronvärk. Även med ersättningsbara silikonknoppar, är det ändå obekvämt att bära hörlurar för länge. Med Bluetooth headset, sprids lufttrycket ut över huvudbandet, vilket gör att vikten av din gadget leder till en obekväm passform.
Tips på hur man undviker farorna med trådlösa hörlurar

Vi rekommenderar följande för att säkerställa att din hälsa inte påverkas av trådlösa hörlurar.
Sätt bort dem: Undvik förlängd användning!
Detta är ganska uppenbart. Som du troligtvis sett i det här inlägget, är en av huvudfaktorerna som bidrar till en negativ inverkan av trådlösa hörlurar den förlängda användningen. Försök att minimera beroendet av dina trådlösa hörlurar när det är möjligt.
Ge öronen en paus: Ta ur dem
Det rekommenderas att du inte använder dina hörlurar mer än 30 minutes åt gången. Du kan leta efter hörlurar med en on-the-ear design om du vill använda dem längre perioder. Detta är ett bättre val, eftersom att de, till skillnad från in-ear hörlurar, inte sitter för nära trumhinnan.
Minska volymen: Sätt en ljudgräns
Det är ganska uppenbart. Håll volymen på dina hörlurar vid max 70 till 80 decibel för att undvika att skada dina öron. Som du lärt dig, kan hög volym orsaka många hälsoproblem, varav vissa är permanenta.
Keep it Simple: Det handlar om bas och diskant!
Dina öron är beroende av hårcellerna i din öronsnäcka för att kunna överföra ljud. Dessa hårceller gör detta genom vibrationer. Överdrivna vibrationer när du lyssnar på musik med överdriven bas och diskant skadar dessa celler. Därför bör du undvika musik med överdriven diskant och bas.
Snabb sammanfattning över trådlösa hörlurar

Dina AirPods och andra trådlösa hörlurar använder icke-joniserande elektromagnetisk strålning för att överföra data från den parkopplade enheter till dina öron. Denna strålning är vanligtvis helt ofarlig. Men kronisk exponering kan påverka din hälsa.
Forskning visar inga tecken på en sammankoppling mellan cancer och användning av AirPods eller Bluetooth hörlurar. Men koncentrerad exponering över en längre period kan ha potentiella hälsorisker från dessa enheter. Däremot behövs mer forskning för att förstå effekterna av verklig exponering av flera, samtidiga enheter. Dessutom behövs mer forskning på effekterna av elektromagnetisk strålning på yngre vuxna och barn.
Förutom strålning, kan användningstid och volymstyrka också ha en negativ hälsoeffekt. Obekväm passform, in-ear design och ljuduppspelning vid decibel över 80dB kan leda till hörselskada och öronvärk.
Vid tveksamheter, fråga en expert
Internet är en perfekt plats för att hitta information. Däremot bör du söka medicinsk rådgivning från proffs. Om du har några problem med användning av dina hörlurar eller relaterade hälsorisker, bör du utan tvekan komma i kontakt med en audiolog eller otolaryngologist.
Se alltid till att ha god hygien genom att rengöra dina hörlurar varje gång du använder dem. Vi rekommenderar att du använder desinficerande dukar och UV-ljus för att hålla dina gadgets fria från smuts och bakterier. Du kan hitta några grymma produkter under vår kategori Jobba hemifrån.